fبه گزارش سلام لردگان به نقل از گروه بينالملل مشرق – در نامه اين مقامات سابق و فعلي دولت آمريکا، همزمان با حمايت از رويکرد اوباما در برخورد ديپلماتيک با ايران، سياستهاي پيشين اوباما در قبال ايران - از تحريم و فشار تا تهديد نظامي و همه گزينههاي روي ميز - را عامل تغيير روش ايران در مذاکرات و تلاش براي توافق هستهاي دانستهاند. اين در حالي است که هفته گذشته دکتر حسن روحاني رئيسجمهور کشورمان در جلسه علني مجلس تأکيد کردند تهديد و تحقير در برخورد با ايران به جايي نخواهد رسيد.

اين نامه همزمان با دور تازه مذاکرات ايران و 1+5 در ژنو منتشر شده است که بسياري از کارشناسان و تحليلگران معتقدند مذاکرات ژنو و توافق احتمالي با ايران، نقطه آغاز جديدي پس از يک دهه بياعتمادي خواهد بود.
با وجود حسننيت بيسابقه ايران در مذاکرات اخير، تا کنون کارشکنيهاي فرانسه و نفوذ لابي اسرائيل در مذاکرات از يکسو و تداوم رفتارهاي دوگانه آمريکا در برخورد با مسئله هستهاي ايران - تأکيد بر ادامه فشارها و عدم لغو رژيم تحريمها - هنوز توافق مورد نظر حاصل نشده است.
اتحاديه اروپا نيز در سوي ديگري از پرونده سياسيشده برنامه صلحآميز هستهاي، روز گذشته در اقدامي به دور از حسننيت و مخرب، با وجود اعلام دادگاه براي رفع تحريم برخي شرکتهاي کشتيراني و بانکهاي ايران، مجدداً رأي به ادامه اين تحريمها داد.
متن نامه 79 مقام آمريکايي به اوباما به شرح زير است:
آقاي رئيس جمهور،
ما تصميم شما براي استفاده مقتدرانه از ديپلماسي براي رسيدن به توافق با ايران را تحسين ميکنيم، بويژه اينکه به نظر مي رسد اراده رئيسجمهور حسن روحاني نيز براي شفافيت بيشتر و وضع محدوديتهاي قابل راستيآزمايي و مورد قبول جامعه بينالملل در برنامه هستهاي ايران است. کار دشوار ديپلماسي هم اکنون آغاز شده است. دههها بياعتمادي و نبود ارتباط ميان دو کشور، کار رسيدن به توافق و ضمانت مورد نظر را براي اطمينان از اينکه برنامه هستهاي ايران فقط براي مقاصد صلحآميز است، بسيار پيچيده خواهد کرد.
شما در تصميمتان براي تعامل با ايران، بدون شک با مخالفتهايي روبرو خواهيد شد. ما از سياست جديد شما حمايت ميکنيم و متعهد ميشويم تحسين و حمايت ساير هموطنان آمريکاييمان از آرزوي شما براي ساخت خاورميانهاي آرام و با همکاري متقابل در اين دوره گذار را جلب کنيم. با توجه به ابتکار عمل اتخاذ شده از سوي دولت ايران که بخشي از آن ناشي از سياستهاي پيشين شماست، گزينه ديپلماتيک در اين برهه صحيحترين گزينه است.
اميدواريم در اين مسير جديد مهم و سازندهاي که در پيش گرفتهايد موفق باشيد.
برخي از امضاکنندگان اين نامه عبارتند از:
مورتون آبراموويتز – سفير سابق آمريکا در تايلند و ترکيه
مايکل آرماکاست – سفير سابق آمريکا در ژاپن و فيليپين
برايان آتوود – معاون سابق وزارت خارجه آمريکا
رابرت ميسون بيکرافت – سفير سابق آمريکا در بوسني و هرزگوين
جان بيرل – سفير سابق آمريکا در روسيه و بلغارستان
حميد بيگلري - معاون سابق بانک سيتيگروپ آمريکا
باربارا بودين – سفير سابق آمريکا در يمن
آويس بولن – سفير سابق آمريکا در بلغارستان
تئودور اليوت – سفير سابق آمريکا در افغانستان
استفان هاينز – رئيس بنياد برادران راکفلر
استفان چني – ژنرال نيروي دريايي ارتش آمريکا
وندي چمبرلين – سفير سابق امريکا در پاکستان
ريچارد بوچر – مشاور سابق وزير خارجه آمريکا در جنوب و شرق آسيا، سفير آمريکا در قبرس
متن اصلي و ليست کامل 79 مقام آمريکايي امضاکننده نامه را از اينجا مشاهده کنيد.